مینیمالیسم یکی از مظاهر مدرنیسم در جهان است که در ادبیات داستانی و شعر نفوذ کرد و حوزههایی از ادبیات را به خود اختصاص داد. از جمله در ادبیات ایران در دهۀ هفتاد سبب شکلگیری چندین ژانر، داستان مینیمال، شعر مینیمال، غزل مینیمال، واژانه و... شد. وجه مشترک این ژانرها مینیمال بودن درحد افراط است. چنانچه در دهۀ هشتاد با فراروی از غزل مینیمال، و ژانر واژانه، و همافزایی این دو ژانری متفاوت از غزل با عنوان «غزلواژه» توسط هنگامه اهورا شکل گرفت که سبب ایجاد تحولات فرمی، ساختاری، محتوایی و زبانی شد. لذا میتوان گفت غزل در دهۀ هشتاد نیز از تأثیر مدرنیسم در امان نماند. در این نوشتار پس از معرفی مینیمالیسم، غزل مینیمال و ژانر واژانه، به تفصیل تأثیر مینیمالیسم بر غزل را بررسی کرده و به این نتیجه رسیدیم که «غزلواژه» از جملهمحوری در غزل فراروی کرده است و نحو سالم و حتّی شکستۀ دستور زبان را شدیداً به حاشیه رانده است؛ همچنین ساختار غزل تحت تأثیر نگرش کلمه-شهروندی که از مظاهر مدرنیسم است از شاهبیتمحوری غزل کلاسیک و حتّی روایت در غزل (غزل-روایی) مدرن فراروی کرده و هر کلمه خود روایتی است که در نهایت کلان روایت غزل را سامان میدهد؛ نیز غزل از نوعی فرم ذهنی و منطق واژانهای تبعیت میکند که در طول این نوشتار به تفصیل زبان، ساختار، زبان و محتوای این نوع غزل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
احمدی, طاهره. (1401). هستیشناسی «غزلواژه» و تبارشناسی آن در غزل نوین. دو فصلنامه علمی و تخصصی زبان و ادبیات فارسی «پژوهشهای نوین ادبی», 1(1), 29-48.
MLA
طاهره احمدی. "هستیشناسی «غزلواژه» و تبارشناسی آن در غزل نوین". دو فصلنامه علمی و تخصصی زبان و ادبیات فارسی «پژوهشهای نوین ادبی», 1, 1, 1401, 29-48.
HARVARD
احمدی, طاهره. (1401). 'هستیشناسی «غزلواژه» و تبارشناسی آن در غزل نوین', دو فصلنامه علمی و تخصصی زبان و ادبیات فارسی «پژوهشهای نوین ادبی», 1(1), pp. 29-48.
VANCOUVER
احمدی, طاهره. هستیشناسی «غزلواژه» و تبارشناسی آن در غزل نوین. دو فصلنامه علمی و تخصصی زبان و ادبیات فارسی «پژوهشهای نوین ادبی», 1401; 1(1): 29-48.